פוטנציאל אנזימתי
ד"ר אדוורד הוואל ערך מחקרים רבים על אנזימים כזרזים.לדעתו אדם נולד עם יכולת מוגבלת מסוימת של ייצור אנזימים,ותוחלת החיים שלו תלויה בשאלה עד כמה טוב הוא יכול לשמר את הפוטנציאל האנזימתי שלו.
מעבר לאנזימים שהגוף החי מייצר בעצמו, הוא משיג אנזימים ממזון לא מבושל. במידה ואדם לא מקבל די אנזימים מהמזון אותו צורך נוצר עומס גדול על מערכת העיכול המתמודדת גם עם הצורך לאסוף אנזימים שנותרו במזון, במקביל לשאר המשימות.
מחסור באנזימי עיכול מפחית את הזמינות הביולוגית של אנזימי חילוף החומרים - האנזימים המטבוליים. מחסור באנזימים מטבולים מצוי בשורש של כל המחלות הכרוניות.
אנזימי עיכול עוזרים לפירוק המזון, כך שרכיבי התזונה שבו יוכלו להיספג הם מצויים בצינור העיכול.
אנזימים מטבולים הם פנים תאיים ותפקידם לערוך מגוון של פעולות הקשורות להתרבות תאים ולהחלפת רקמות ותאים שניזוקו. הלבלב מייצר את מרבית האנזימים משני הסוגים גם יחד.
מסלולו של האוכל בצינור העיכול
תהליך הפירוק של המזון מתרחש עם תחילת אכילתו, זהו תהליך רב שלבים המתרחש בחלקים שונים של צינור העיכול. תוצרי הפירוק של תהליך זה, הם רכיבי התזונה להם גוף זקוק ולאנזימים יש בו חלק מכריע.
קיימים שמונה סוגים של אנזימי עיכול ראשוניים וכל אחד מהם נועד לפרק סוג אחר של מזון:
פרוטאז - מפרק חלבונים;
עמילאז - מפרק פחמימות;
ליפאז - מפרק שומנים;
צלןלאז - מפרק סיבים ממסים;
מלטאז - הופך סוכר מדגנים לגלוקוז;
לקטאז - דרוש לעיכול סוכר החלב;
פיטאז - עוזר לכלל העיכול ובעיקר לייצור ויטמיני B למיניהם;
סוכראז - מעכל את מרבית סוגי הסוכר;
העיכול מתחיל בפה, שם פועל העמילאז ומתחיל לפרק את הפחמימות. משם עובר המזון לקיבה, שם פועל הפרוטאז לעיכול חלבונים ומשם למעי הדק, שם הליפאז מפרק את השומנים ועמילאז מסיים את פירוק הפחמימות.
מחסור באנזימי עיכול הוא המפתח לחלק גדול מהמחלות בארצות המפותחות והוא נובע מאכילה של מזון מעובד ומחסור ברכיבי תזונה חיים ולא מבושלים.
מולקולות האנזימים הן גדולות למדי,אך המבנה שלהן רופף בישול המזון גורם לפגיעה במבנה הקשרים של חומצות האמינו המרכיבות את מולקולת האנזים. צורתו ויכולת הפעולה של האנזים נפגעות כבר בטמפרטורה של פחות מ-50 מעלות צלזיוס.
מחסור באנזימים גורם לעיכול לקוי וספיגת רכיבי תזונה לקויה. הסימפטומים האופייניים הם:
עצירות;
נפיחות;
התכווצויות;
גזים;
צרבת.
תת-ספיגה כרונית גורמת למחלות שונות. נפגעת הבריאות ונפגעת היכולת להתאושש ממחלות.
חוץ מפעולתם לפירוק המזון, שומרים האנזימים ובעיקר הפרוטאז על הבריאות ופועלים נגד גורמי מחלות שונים. הפרוטאז תומך במערכת החיסונית שפעולתה מתחילה במערכת העיכול.
עם הגיל ישנה ירידה ביכולת הגוף לייצר אנזימים והיא מתחילה כבר בגיל עשרים. כל עשור יש ירידה של מעל 10%. בגיל 65 פועלים בגוף כשליש מכמות האנזימים להם זקוק הגוף,הקיבה גם היא מייצרת פחות חומצת קיבה ולכן חשוב מאוד לסייע.
תפקידם של האנזימים המטבוליים
האנזימים המטבוליים מעורבים בפעולות מחזור הדם, נשימה, לב, עצבים, הורמונים, כליות, כבד ומערכת רבייה. הם דרושים לתקינות העטר, עצמות, מפרקים, שרירים ושאר הרקמות. כל אחד מתאי הגוף זקוק לאנזימים אלו לשם ייצור אנרגיה וכל אנזים מבנה מולקולרי שונה.
אחת מהפעולות החשובות של האנזימים המצויים בדם היא לפרק דפנות של מיקרואורגניזמים גורמי מחלה החודרים לדם. האנזימים פועלים גם למניעה וטיפול בדלקות כרוניות, לולא הם דלקות אלו יהפכו למחלות כרוניות כמו מחלות לב וסרטן.
בכל מצב של מחלות כרוניות הקשורות לדלקת ומדובר במרבית המחלות בנות זמננו, ניתן לתרום להליך הריפוי על ידי אכילת מזון חי ונטילה של פורמולות מבוססות אנזימים המיוצרות על ידי חברות המתמחות בתחום זה.
חברת BioCare אנגליה נחשבת לחברה המובילה בעולם בכל הקשור לייצור מוצרי אנזימים וחיידקי עיכול. מוצרי האנזימים של BioCare אנגליה כוללים אנזימים המופקים בהליך ייחודי מן הצומח בלבד.
Digestaid - די אייד מוצר המכיל ארבעה אנזימים המיועדים לעיכול חלבונים. משמש להקלה במצבים של כבדות ונפיחות במערכת העיכול ולטיפול בעודף ליחה הנגרמת מעיכול לא מלא של חלבונים.
Polyzyme Forte - הרכב ייחודי של כעשרה אנזימים שונים, מקל על תהליך העיכול ומסייע בייצור של האנזימים
המטבוליים, גורם לספיגה טובה יותר של נוטריאנטים מהמזון ובכך מחזק את כל מערכות הגוף.
נטילה קבועה שלו תסייע במניעת מחלות, תעניק תחושה נעימה במערכת העיכול ותשפר את הערנות וייצור האנרגיה של הגוף.
V-Guard - פורמולה המכילה אנזימים וקו אנזים, לשמירה על בריאות כלי הדם, מניעת סתימות ופלקים ומניעת דלקות כרוניות.
רצוי ליטול תכשירים אלו לפני האוכל.
המאמר המלא בחוברת תזונה פלוס מאת מרדכי הוכברג
ד"ר אתי נחשון ph.D נטורופטית
התוויה/מידע זה הנו בגדר כלי עזר בלבד